Loonsverhoging 2023: Aankondiging nieuw minimumloon

Er waait een frisse wind door de arbeidsmarkt: loonsverhoging 2023. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs een belangrijke wijziging in het wettelijk minimumloon aangekondigd. Deze verandering is niet alleen relevant voor reguliere werknemers, maar ook voor flexibele arbeidskrachten zoals uitzend- en payroll medewerkers. De verandering wordt van kracht op 1 juli 2023.

Minimumloon en welvaart

De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) heeft een belangrijk uitgangspunt: de algemene welvaartsontwikkeling moet worden weerspiegeld in de inkomens van werknemers met een minimumloon en uitkeringsgerechtigden. Om dit te bewerkstelligen, bestaat er een koppeling in de wet tussen het minimumloon, sociale uitkeringen en de gemiddelde contractloonontwikkeling.

Het aanpassingspercentage: Wat zit er achter de cijfers?

Het aangepaste percentage is gebaseerd op de contractloonontwikkeling van 2023, zoals beschreven in het Centraal Economisch Plan 2023. Dit percentage bedraagt 4,925%. Rekening houdend met de eerdere aanpassing van de minimumlonen in januari, resulteert dit in een effectieve aanpassing van het wettelijk minimumloon met 3,123% per 1 juli.

Hoe zien de nieuwe minimumlonen eruit?

Na deze aanpassing komt het bruto wettelijk minimumloon per 1 juli 2023 op:

• € 1.995,00 per maand
• € 460,40 per week
• € 92,08 per dag

De bijbehorende wettelijke minimumjeugdlonen zijn te vinden op de officiële website van de Rijksoverheid. Hierin worden ook alternatieve staffels gepresenteerd voor werknemers die werken op basis van een arbeidsovereenkomst die is aangegaan in verband met een beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Klaar voor de verandering?

Bereid je voor op deze verandering en zorg dat je up-to-date blijft met de laatste ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over mogelijke carrièrekansen? Bekijk dan onze vacatures en ontdek hoe je jouw carrière een boost kunt geven bij UZN!

Meer nieuws